מיקרוביום וירידה במשקל

 

מיקרוביום וירידה במשקל

5 יוני 2017

אנו נוטים לחשוב על עצמינו כעל אורגניזם יחיד, בודד, בעל אוטונומיה מלאה. אך גופינו מעניק בית להמוני חיידקים מיקרוסקופיים שנקראים באופן קיבוצי "המיקרוביום" של הגוף האנושי. למעשה כמות החיידקים המתארחים בגופינו גדולה פי 10 ממספר תאי גופינו. בשנת 2007 המכון הלאומי לבריאות בארה"ב התחיל בפרויקט הדגל של הרפואה בעשור האחרון שבו נאספו וקוטלגו החיידקים המתארחים בגוף האדם.

במסגרת הפרויקט עקבו החוקרים באופן רציף אחרי יותר ממאות נבדקים במשך שנים, וריצפו את הגנום של חיידקים שנאספו באיזורים שונים בגופם.

החיידקים התמקמו בנישות מחייה רבות ושונות בגוף ועברו אבולוציה משותפת עם האדם , כך שכל חיידק מתאים במיוחד לאיזור שבו הוא נמצא ורבים מהם מועילים ישירות או בעקיפין לפעילויות שתומכות בחיים הבסיסיים של האדם בתוכו הם גדלים.

מיגוון שונה של חיידקים נמצא באנשים שחיים באיזורים גאוגרפים שונים, צורכים מזון שונה, בעלי תרבות שונה וגילאים שונים.

החיידקים שנחקרו נצפו כבעלי השפעה על פעילויות פשוטות כמו עיכול, ניקוי רעלים, התגברות על פתוגניים וזיהומים כמו גם על התבטאות הגנים שלנו, המצב רוח שלנו, הרצון, רמות החרדה ,ומערכת החיסון.

מיקרוביום ומערכת העיכול

מערכת העיכול היא האיבר העשיר ביותר בחיידקים בגופינו. אוכלוסיית חיידקי המעיים נקראית "אנטרוטיפ" והיא שונה מאדם לאדם כפועל יוצא של גנטיקה וסביבה.

מערכת העיכול כולה היא כמו העור שבתוכינו. אנחנו פתוחים לעולם החיצוני דרך הצינור הממוקם בין הפה לפי הטבעת. שלמות המחסום הרירי לאורך קירות המערכת קובע מה נכנס למחזור הדם ומה מופרש החוצה. בתוך קירות המערכת שזורה רשת ענפה של תאי מערכת העיכול, תאי עצב, תאים מפרישי הורמונים ותאי מערכת החיסון. ובינהם רשת עצומה של טריליוני מיקרואורגניזמים שמרכיבים את המיקרוביום. שתי מערכות אלו חיות במערכת תקשורת סימביוטית .כל שנותר בידינו הוא לייצר את התנאים האופטימליים עבורם לאיזון.

 מחקר פורץ דרך במכון וויצמן בנושא מקרוביום וירידה במשקל

מחקר פורץ דרך של ד"ר ערן אלינב ופרופ' ערן סגל ממכון ויצמן מראה שלא ניתן לחזות מראש השפעה של מזון מסוים על מדד גובה הפרשת האינסולין בדם לאחר אכילתו והוא שונה בן אדם למשניהו ותלוי בעיקר במיגוון המיקרוביום במעיים הייחודי לכל אדם .

המחקר עורר הד תקשורתי גדול , חברי קבוצות המחקר של פרופ' ערן סגל וד"ר ערן אלינב, ניטרו לאורך זמן רב את רמות הסוכר בדם בקרב 1000 שהיו מחוברים למוניטור קטן שמודד את רמות הסוכר שלהם בדם לאחר הארוחה. בזמן אמת דיווחו הנסיינים איזה אוכל אכלו וניתן היה לחבר בין רמת האינסולין ,סוג האוכל והנסיין.

התוצאות היו מפתיעות כי אי אפשר היה לחזות את הקשר בין סוג האוכל לרמות הסוכר בדם במקרים פרטיים ערכי הסוכר נסקו גבוה יותר בתגובה לאורז מאשר לגלידה.  מה שהיה טוב לאדם אחד יכול היה להיות רע לאחר, ולהפך. החוקרים הופתעו מהייחודיות של כל נסיין, ולכן התמקדו במיגוון המיקרוביום (הגנום השני ), שהוא המדד האמיתי לאינטרקציה שלו עם המזון.

במאמר בעיתון הארץ מספרים החוקרים את התהליך שהוביל למציאת הגורם המשפיע העיקרי

"רצינו לבדוק מה מבין המאפיינים השונים של האדם יכול להסביר את התגובה הייחודית שלו למזון", אומר סגל. "לשם כך בנינו מאגר מידע חסר תקדים בהיקפו, שכולל המוני נתונים שאספנו על כל אחד מהנבדקים: ספירת הדם, תפקודים ביוכימיים שונים, התרופות שהוא לוקח, מצבו הבריאותי, הרקע המשפחתי, וכמובן הגיל, הגובה והמשקל. בחנו גם חלקים נרחבים מהגנום האנושי של כל נבדק ופענחנו את הגנום של כל מיקרוביום, מתחילתו ועד סופו. במילים אחרות, יצרנו פרופיל מאוד מפורט וייחודי של כל נבדק. מבחינה חישובית, זה היה אתגר גדול מאוד לחבר ולהצליב כל כך הרבה פיסות מידע, אבל הצלחנו לפתח אלגוריתם שיכול לנבא מראש כיצד אדם מסוים יגיב לסוגי מזון שונים. כשבחנו מיקרוב את כל הגורמים שאיפשרו לנו לנבא את התגובה הייחודית של כל אדם, ראינו שאחד המשמעותיים שבהם היה אוכלוסיית החיידקים. מצאנו שלכל אדם יש קוקטייל ייחודי של חיידקים, מעין חתימה אופיינית, שמשפיעה על תגובותיו למזון".

"לאורך כל החיים", אומר סגל, "התזונה היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על אוכלוסיית החיידקים. בניסוי הגדול שלנו מצאנו, שכאשר שינינו למשתתפים את התפריט, חל שינוי בהרכב המיקרוביום שלהם. זה אומר שהחיידקים משפיעים על תגובות הגוף שלנו למזון, אבל גם מושפעים ממנו. האינטראקציות בין החיידקים, התזונה והגוף האנושי הן רב־כיווניות".

בשלב הבא נערך במכון ניסוי חדש, התערבותי, שהראה שאם מנחים אנשים לצרוך מזונות "טובים"  על בסיס הניבוי שנתן ניתוח חיידקי המעי שלהם, הם מצליחים לשמור על רמות סוכר אחידות יותר.

זמינות אנרגיה קבועה יציבה ואיכותית

אחד הנסיינים במחקר הגדול היה מריוס נכט (ממקימי Check point ) , שהחליט להשקיע וליצר סטרטאפ שמחבר את נתוני המחקר והאלגוריתם לכדי מוצר , החברה נקראית דיי טו וניתן להזמין דרכה ערכה להגדרת המיקרוביום שלך והמזונות שמייצרים אצליך את הגרף הכי מאוזן של אינסולין לאחר הארוחה, מה שבאופן גורף קשור למדד המטבולי שלך, לאנרגיה, למשקל, ולבריאות שלך.  (רכשתי כמובן אבל עדיין אין לי תוצאות לספר עליהן ).

ציפי מוסרי

לעמוד הבלוג שלי : כנס

לאתר שלי:

תגובות


פוסטים נוספים


בריאות אנרגתית 17.03.2019

ויז׳ין רפואי

האאורה מתרחבת ומתחברת עם אאורות אחרות של אנשים נוספים לכדי מנדלה אנושית עצומה ומוארת באור נגוהות...

בריאות אנרגתית 08.03.2019

זמינות אנרגיה קבועה ואיכותית

מקור אנרגיה יציב ואיכותי, ללא מחזורים של עודף אנרגיה ולאחר מכן סטרס , עייפות ורעב... קשור לרמה נמוכה וקבועה של.

בריאות אנרגתית 03.03.2019

טולסי ספיריט מוצרים חדשים

כשחשבנו על מותג משלנו , זה היה לנו הכי ברור בעולם שהוא יהיה חדשני, טרנספורמטיבי, מתקן את הסבל ממחלות חשוכות.

בריאות אנרגתית 09.02.2019

ממלכת הפטריות

הפטריות מושפעות במידה רבה בידי כוחות קוסמיים . כדי שהאדם יתחבר לטבע ויכלול מידע אמיתי של הקוסמוס ומנגנונים של תקשורת.