זהירות דגי סלומון רעילים – ד״ר מרקולה מתורגם

 

זהירות דגי סלומון רעילים – ד״ר מרקולה מתורגם

29 מרץ 2018

ד״ר מרקולה באתר האינפורמטיבי המעולה שלו חושף אותנו לתעשיה וחקלאות של גידול דגי הסלמון בים הצפוני שהם אסון עבור הסביבה ועבור בריאות האדם, ובדיקות מראות שסלמון הוא בערך פי חמש רעיל יותר מכל מזון אחר שנבדק.

במחקרים בתחום האכלת בעלי חיים, עכברים שאכלו סלמון פיתחו השמנת יתר וסוכרת תופעות שהחוקרים מאמינים כי הן קשורות לחשיפה רעילה בבריכות הדגים בים הצפוני.

מלבד חומרי הדברה ואנטיביוטיקה המשמשים בחקלאות דגים, המקור המשמעותי ביותר לחשיפה רעילה הוא מזון גלולה יבש, המכיל דיאוקסינים, PCBs ומזהמים רעילים אחרים שמשמשים בהאכלת הדגים בזמן גידולם.

ריכוזי ה– PCB בסלמון הבריכות הם בממוצע פי שמונה גבוהים מאשר בסלמון פראי.

אם אתם מודעים ליתרונות הבריאותיים של שומנים מסוג אומגה -3 שמקורם בבעלי חיים והעובדה כי סלמון הוא מקור נהדר עבורם , ייתכן שתהיו המומים לגלות כי בסלמון מעובד (שגדל בבריכות בים הצפוני) יש הרבה יותר קורלציה עם מזון זבל מאשר מזון בריאות. זוהי המציאות הקודרת שנחשפה בסרט הדוקומנטרי "פילטאופיש" של ניקולא דניאל, הכולל צילומים בלעדיים של חוות דגים ומפעלים של דגי ים ברחבי העולם.

בין המומחים בהפקת ומחקר הסרט הוא קורט אודקלב, פעיל איכות הסביבה נורווגי מכובד הטוען שחקלאות סלמון הוא אסון הן מנקודת מבט סביבתית וכמובן בנוגע לבריאות האדם. מתחת לחוות הסלמון על פני הפיורדים הנורבגיים נמצאה שכבת פסולת בעומק של 15 מטר, שופעת חיידקים, סמים וחומרי הדברה רעילים, ומאחר שהחוות ממוקמות בים הפתוח זיהום זה נפרש ומתפרש על פני הימים כולם.

דגי הסלמון גם מהווים איום רעיל ישיר על הבריאות שלך. דגים תמיד נחשבו מזון בריאות, אבל בדיקות מזון מגלות כי היום סלמון מעובד הוא אחד המאכלים הרעילים ביותר בעולם. כפי שציינו מפיקי הסרט, "באמצעות חקלאות אינטנסיבית וזיהום עולמי, בשר הדגים שאנו אוכלים הפך לקוקטייל כימי קטלני".

בהערכה גלובלית שפורסמה בגיליון ינואר 2004 של מדע, נמצאו 13 מזהמים אורגניים . לסלמון מעובד אין פרופיל תזונתי של סלמון פראי. במקום להיות מקור נפלא לשומן אומגה -3 הנחוץ, סלמון מעובד מכיל הרבה יותר אומגה 6 מאשר אומגה -3, עם השלכות בריאותיות מזיקות, אנשים לקויי אומגה -3 שצורכים אותו מקבלים הרבה יותר אומגה -6 ממה שהם צריכים.

חקלאות סלומון אינה פתרון ירוק

יותר ממחצית הדגים שהאמריקאים אוכלים עכשיו מגיעים מחוות דגים .חקלאות המים מקדמת את עצמה כפתרון ברקיימא לדיגיתר, אך במציאות, חוות הדגים גורמות לבעיות רבות יותר משהן פותרות.

חוות סלמון יכול להכיל 2 מיליון דגי סלמון בכמות קטנה יחסית של שטח. כמו בחוות מבוססות קרקע שבה בעלי חיים נשמרים בתנאים צפופים, חוות דגים נגועות במחלות שמתפשטות במהירות בקרב הדגים . לדברי אודקלב, כיני הים, סרטן הלבלב וזיהומים שאופיניים לסלמון התפשטו בכל רחבי נורבגיה, אך הצרכנים לא מודעים למגיפות דגים אלה, ומכירה של דגים חולים ממשיכה ללא הפוגה.

מספר חומרי הדברה מסוכנים משמשים להדברת מזיקים הגורמים למחלות, שאחד מהם ידוע כבעל השפעות נוירוטוקסיות. עובדים החשופים לחומרי ההדברה חייבים ללבוש בגדי מגן מלאים, אך כימיקלים אלה מוזרקים ישירות למים פתוחים.

חומרי הדברה בשימוש גם הוכחו כמשפיעים על הדנ"א של הדגים, וגרימת מוטציות גנטיות. דוגמאות מטרידות של בקלה מעוותים מוצגים, ואומדנים מצביעים על כמחצית מכלל הבקלה המעובד מעוותים בצורה זו. מה שחמור יותר, דגים שמצליחים להמלט מחוות חקלאיות בים מזדווגים עם בקלה פראית ומפיצים את המוטציות הגנטיות והעיוות גם באוכלוסיית הבר.

סלמון מעובד סובל פחות מוטציות אך מטריד באותה מידה. הבשר של סלמון מעושן הוא שביר בצורה מוזרה כשמקפלים אותו תכונה חריגה מאוד. התוכן התזונתי הוא גם חריג . סלמון פראי מכיל בין 5 עד 7 אחוזי שומן, ואילו מגוון הסלומון המעובד יכול להכיל בין 14.5 ל -34 אחוזים. להדגמה חזותית של הבדל זה בתוכן השומן, בדוק את הווידאו  הבא.

תכולת השומן המוגברת היא תוצאה ישירה של הזנה מעובדת בשומן גבוה שמעניקים להם בחוות הסלמון המעובד. אבל סלמון מעובדים לא רק מכילים יותר שומן כולל; הטרגדיה האמיתית היא היחס המוטל בצורה קיצונית של אומגה 3 לעומת אומגה 6. חצי פילה של סלמון פראי אטלנטי מכיל כ – 3,996 מיליגרם של אומגה 3 ו – 341 מיליגרם של אומגה 6 – חצי פילה של סלמון מוקפא מן האוקיינוס ​​האטלנטי מכיל רק קצת יותר אומגה -3 – 4,961 מ"ג אבל כמות אדירה של 1,944 מ"ג אומגה 6, יותר מ -5.5 פעמים יותר מסלמון בר.

בזמן שאתה צריך גם אומגה -3 וגם אומגה -6, היחס בין השניים הוא חשוב .באופן אידיאלי עליו להיות על 1 ל -1. הדיאטה הסטנדרטית האמריקנית כבר מוטה בכבדות לכיוון אומגה 6, הודות לשכיחות של מזון מעובד, עם סלמון מעושן שאמור לתקן אך מחמיר את הבעיה.

סלמון מעובד מכיל גם רמות גבוהות יותר של מזהמים מאשר פראי, בין השאר בגלל תכולת השומן הגבוהה שלהם. רעלים רבים מצטברים בקלות בשומן. מזעזע, המחקר מגלה את המקור המשמעותי ביותר של חשיפה רעילה היא לא חומרי הדברה או אנטיביוטיקה שניתנה לסלמון המעובד, אלה למעשה מזון יבש .

המזהמים שנמצאו במזון כוללים דיוקסינים, PCBs, חומרי הדברה כלוריים ועוד מספר תרופות וכימיקלים אחרים. כאשר הם נצרכים על ידי הסלמון, רעלים אלה מצטברים בשומן. מחקר אחד, אשר בדק 700 דגימות סלמון שנאספו מכל רחבי העולם, נמצא שריכוזי הPCB בסלמון מעובד הם, בממוצע, פי שמונה יותר מאשר סלמון פראי.

לדברי החוקרים, "ניתוח סיכונים מצביע על כך שצריכת סלמון אטלנטי מעושן עלולה להוות בעל סיכון בריאותי שמפחית את ההשפעות החיוביות של צריכת הדגים".

קבוצה נוספת של מדענים הגיעה למסקנה כי "צריכת סלמון מטוגן בתדירות נמוכה יחסית גורמת לחשיפה מוגברת לדיאוקסינים ולתרכובות דמוייחמצניות, עם עלייה מתונה באומדנים של הסיכון הבריאותי". חוקר טוקסיקולוגיה ג'רום רוזין בחן גם מספר קבוצות מזון שונות שנמכרו ב נורבגיה עבור בדיקת טוקסינים הוא מאשר כי סלמון מעובד מכיל את כמות הרעלים הגדולה ביותר מכולם, ובמרווח גדול.

בסך הכל, סלמון מעושן הוא פי חמש יותר רעיל מכל מזון אחר שנבדק. במחקרים בתחום האכלת בעלי חיים, העכברים שאכלו את הסלמון המעובד פיתחו השמנת יתר, עם שכבות עבות של שומן סביב האיברים הפנימיים שלהם. הם פיתחו גם סוכרת. רוזין מציין כי שיעורי העלייה בהשמנת יתר קשורים למספר הולך וגדל של רעלים ומזהמים שאנו חשופים אליהם דרך הסביבה שלנו והמזון. לאור ממצאיו, חדל רוזין לאכול סלמון מעובד.

מה הופך את הדג להיות כל כך רעיל?

כדי לחקור מדוע ההאכלה הדגית בחוות היא כל כך רעילה, הסרט חוקר ומבקר בחוות דגים נורווגית . לורד טוען כי המרכיב העיקרי הוא ale, המשמש חלבון עם תוכן שומן, ושאר דגים שמנים מן הים הבלטי. זה המקום שבו הבעיה מתחילה,כי הים הבלטי מזוהם מאוד. יש כמה רמות רעילות של חומרים מזהמים,וזה פשוט מתמזג עם כדורי ההאכלה של הדגים.

בשוודיה, מגדלי דגים נדרשים להזהיר לקוחות לגבי הרעילות הפוטנציאלית של דגים בלטיים. בהתאם להמלצות הממשלתיות אתה לא צריך לאכול דגים שומניים כמו דג מלוח יותר מפעם בשבוע, ואם אתה בהריון,יש להימנע לחלוטין מצריכת דגים מהים הבלטי . הפעיל השוודי של גרינפיס יאן איסקסון מגלה חלק מהמקורות של הזיהום. ממש מחוץ לשטוקהולם, יש טחנת נייר מסיבית על הגדה של הים הבלטי שמייצר דיאוקסינים רעילים.

אחד הסודות השמורים ביותר של תעשיית הדגים

בארוחות הדגים (כדורי ההאכלה שניתנים להם )מכילים ארוחת חלבון ושומן. בעוד בשומן יש רמות גבוהות של דיוקסינים ו PCBs, אבקות החלבון מוסיפות רעילות למוצר הסופי. היא מכילה "נוגדי חמצון" בשם אתוקסיקין שמתווסף לדברי היוצר, זהו אחד הסודות השמורים ביותר של תעשיית מזון דגים ואחד הרעיל ביותר.

Ethoxyquin פותח כחומר הדברה במונסנטו בשנות החמישים. השימוש שלו מוסדר אך ורק על פירות, ירקות ,בשר, אבל לא בדגים, החומר עצמו מעולם לא היה מיועד לשימוש בדגה.

יצרני הדגים מעולם לא הודיעו לרשויות הבריאות כי הם משתמשים בכימיקל כאמצעי למנוע מהשומנים להתחמצן ולהשתולל, ולכן נוכחותו בדגים מעובדים מעולם לא טופלה. באופן מדאיג, בדיקות מראות שדגים מעובדים יכולים להכיל רמות של אתוקסיקין עד פי 20 גבוה יותר מאשר הרמה המותרת בפירות, ירקות ובשר.

יתר על כן, ההשפעות של כימיקל זה על בריאות האדם מעולם לא נבדקה.המחקר היחיד שנעשה על ethoxyquin ובריאות האדם היה תזה על ידי ויקטוריה Bohne, חוקרת לשעבר בנורבגיה שהראתה מספר תגליות מטרידות. האתוקסיקין יכול לחצות את מחסום הדם במוח ובעל מספר תופעות מסרטנות. בוהן אולצה לעזוב את עבודת המחקר שלה לאחר ניסיונות לזייף ולהפחית את הממצאים שלה.

אחרים מצאו קשר בין שימוש באתוקסקין בחקלאות דיג נורבגית והתעלמות מדעית מהשפעותיו לאליזבת ברגהנסן, ראש מחלקת דיג וענייני החוף בנורבגיה שהיא במקרה גם בעלת מניות מרכזית בחוות סלמון מסחרית, ובעלת תפקידים בכירים בענף הדיג.

האם אתה אוכל דגים או פסולת דגים?

דגים יכולים להיות אחד המזונות הבריאים שניתן לצרוך, אבל בעידן התעשייתי אתה צריך להיות ממש זהיר עם הבחירות שלך. אם אתה צורך דגים זוהי עוד סיבה להימנע ממזונות מעובדים, וכדאי לצפות בסרט הזה עד הסוף, שם הוא מתאר כיצד דגים פסולים הופכים ל "מצרך מוערך מאוד" המשמש מזון מעובד. בפחות מ -15 סנט לקילו (2.2 פאונד), ראשי דגים וזנבות, ומה שנשאר אחרי הפילה, הם יצרניות רווח אמיתית.

כמעט שום דבר לא הולך לבזבוז עוד. פסולת דגים נשטפים מהקרקע לתוך עיסה, אשר משמשת לאחר מכן בארוחות מוכנות של מזון לחיות מחמד. מאז יצרני מזון אינם נדרשים לאמר לך שהמוצרים שלהם מכילים בשר פילה דג ובפועל מכילים עיסה דגים, מוצר זה מציע שולי רווח גבוהים עבור יצרני המזון. אם ברשימה של המוצר יש מרכיבים שכולל דגים זה בדרך כלל אומר שהם השתמשו בעיסת פסולת דגים.

הונאת דגים היא גם שכיחה. חקירות הראו כי 1 מתוך 3 תוויות דגים הוא שקר או מטעה. בדרך כלל, דג זול הוא ללא תווית כמו אחד יקר יותר. דגים מעובדים נצרכים כמו דגי בר.

אפשרות צריכת דגים בריאה

זה נהיה די ברור כי חוות דגים אינן פתרון בר קיימא.להיפך, הם רק מחמירים את המצב, הורסים את המערכת האקולוגית הימית ומגדלים דגים טוקסים . אז מה התשובה? למרבה הצער, הרוב המכריע של דגים פראים לכשנתפסים הם לעתים קרובות מדי מזוהמים גם כדי לאכול על בסיס קבוע. רוב נתיבי המים המרכזיים בעולם מזוהמים עם כספית, מתכות כבדות וכימיקלים כמו דיוקסינים, PCBs וכימיקלים חקלאיים.

זו הסיבה, ככלל, שאין המלצה לאכול דגים על בסיס קבוע. אבל יש יוצאים מן הכלל. אחד הוא אותנטי פראי סלמון אלסקה; היתרונות התזונתיים שלדעתי עדיין עולים על כל זיהום פוטנציאלי. הסיכון של צבירת כמויות גבוהות של כספית ורעלים אחרים מצטמצם בגלל מחזור החיים הקצר שלו, רק כשלוש שנים. בנוסף, ביו אקומולציה (הצטברות רעלים)  מופחתת גם על ידי העובדה שהוא לא אוכל דגים אחרים.

סלומון עם רצועות עבות של שומנים הוא מעובד, דג קטן עם מחזורי חיים קצרים הוא חלופה טובה כמו סרדינים ואנשובי. הסיכון שלהם לזיהום נמוך והערך התזונתי גבוה

רק לוודא שהם לא מן הים הבלטי, ים מזוהם במיוחד. בחירות טובות נוספות כוללות הרינג וביצי דגים (קוויאר), מלאי פוספוליפידים שחשובים להזנת הממברנות והמיטוכונדריה שלך.

המאמר המקורי באתר של ד״ר מרקולה 

ציפי מוסרי

לעמוד הבלוג שלי : כנס

לאתר שלי:

תגובות


סופרפוד של נביטאס

ניקוי רעלים עם פוקה

חלבון טבעוני אורגני



פוסטים נוספים


אחריות לסביבה 06.05.2019

חליפת קבורה אקולוגית

על פי אתר האינטרנט של החברה המייצרת, קואיו  זוהי חליפה ייחודית עם נבגי פטריות שמסוגלת להסיר טוקסינים מהגוף המת באופן טבעי.

אחריות לסביבה 24.03.2019

טקס תפילה לאדמה

חשתי את אחוות המשתתפים ,הכוונה האמיתית והחיבור למקום במהלך הטקס , הוויב הלך והתעצם , הפרטים שנכחו כמו הטשטשו בייחודם.

אדג׳נדה חברתית 14.03.2019

שיר לאדמה -טקס עולמי ב23/3/19 ב19.00

אנו מעודדים אותך להצטרף אלינו בשירה לטקס האדמה מכל מקום שבו את נמצאית, עם קבוצה, או בעצמך. בתפילה זו אנחנו.

אחריות לסביבה 08.03.2019

דילמת השפע – מייקל פולן

העתיד של המזון הוא בידינו. המשימה שלנו היא להפוך תוצרת עונתית לחלק משמעותי בצורה שבה אנחנו אוכלים. כשנתעדף את התוצרת.